همانطور که میدانید در ساخت و ساز از قوطی و پروفیلهای مختلفی برای قسمتهای متفاوت ساختمان استفاده میشود. یکی از آنها پروفیل lsf نام دارد. ساختمانی که با پروفیل lsf ساخته شود به سازه lsf یا سازه سبک ساختمانی معروف است. ما در این مقاله قصد داریم تا درباره تاثیر قیمت پروفیل lsf بر هزینه تمام شده یک پروژه ساختمانی مطالبی ارائه دهیم. پس توصیه میکنیم تا در ادامه مطلب همراه ما باشید.
*** منظور از پروفیل lsf چیست؟
قبل از اینکه بخواهیم درباره قیمت پروفیل lsf صحبت کنیم، بایستی بدانیم که منظور از این پروفیل چیست؟ با توجه به وجود برخی از حوادث طبیعی مانند زلزله، همواره تلاش سازندگان خانهها بر این بوده است که ساختمانی با بیشترین مقاومت در برابر زلزله بسازند. حال برای این کار از پروفیل lsf استفاده میشود. ساختمانی که با این پروفیل ساخته شود به سازه lsf معروف است. سازه lsf به طور مخفف به معنی Light Steel Farming میباشد که به معنای قاب فولادی سبک یا همان سازه ساختمانی سبک میباشد.
این سازهها در برابر زلزله بسیار مقاوم هستند و برای ساخت آنها از مقاطع فولادی نورد سرد استفاده میشود. این مقاطع در حقیقت ورقهای کم ضخامت فولادی هستند که دارای پوششهای گالوانیزه میباشند. این ورقها با استفاده از دستگاههای مخصوص و روش ساخت رولی، نورد شده و به صورت پروفیلهای سبک در ابعاد مختلف تولید میشوند. این سازههای پیش ساخته فولادی عمدتاً به صورت خشک و با استفاده از اتصالات پیچیده اجرا میشوند.
سازه سبک ساختمانی طراحی شده با پروفیل lsf در واقع چهارچوب یا اسکلت ساختمان را تشکیل میدهد. سایر قسمتهای ساختمان نیز به منظور سبک سازی حداکثری، از پروفیلهای نورد سرد شده ساخته میشوند. این پروفیلها را میتوان با مصالحی همچون سرامیک، سنگ و پی وی سی پوشش داد. فضای دورنی این سازهها نیز هیچ تفاوتی با سازههای معمولی ندارد.
*** تاریخچه سازه سبک ساختمانی با پروفیل lsf
تولید این نمونه از سازهها از دهه ۱۸۵۰ میلادی آغاز شد و تا سال ۱۹۴۹ با انتشار اولین ضوابط انجمن آمریکایی گسترش یافت. در واقع اصل سازه پیش ساخته با پروفیل lsf در محل کارخانه بنا میشود و سپس به محل مورد نظر منتقل شده و در نهایت با استفاده از پیچهای سرمته، بولت و سایر اتصالات نصب میشود. براساس استانداردهای طراحی و تحقیقات انجام شده در دانشگاه کرنل در سال ۱۹۳۹ و ساپورت AISI، طراحی سازههای lsf تهیه و تنظیم شدند.
یکی از عوامل روی آوردن به این سازهها علاوه بر مقاومت بیشتر آن در برابر زلزله، مناسب بودن قیمت پروفیل lsf بوده است. برای ساخت این سازه از ورقهای گالوانیزه با عرضهای متفاوت معمولا از ۸۹ تا ۳۰۸ میلیمتر و همچنین ضخامتهای ۰.۶ تا ۲.۵ میلیمتر به عنوان هایل بطور مشابه در سازههای بتنی و فلزی استفاده میشود.
سیستم سازههای lsf شباهت بسیار زیادی به ساخت ساختمانهای چوبی دارد، تنها با این تفاوت که بخشهای استاد و وادار و ترک در سازه سبک ساختمانی را با پروفیل lsf و با استفاده از ورقهای گالوانیزه سرد خواهند ساخت. از انواع ورقهای مجاز برای استفاده در سازههای lsf میتوان به محصولات ساخته شده تحت استاندارد ASTM A 1003 اشاره کرد و انواع فولاد سازهای رده ۲۳۰ تیپ H ، رده ۳۴۰ تیپ H ، فولاد سازهای رده ۲۳۰ تیپ L و رده ۳۴۰ تیپ L را نام برد.
*** عوامل موثر بر قیمت نهایی سازه سبک ساختمانی با پروفیل lsf
هزینه تمام شده سازهای که با پروفیل lsf ساخته میشود به عوامل مختلفی بستگی دارد. اصلیترین آن قیمت پروفیل lsf میباشد. عوامل دیگری همچون دستمزدهای اجرایی، پیچها و لوازم نصب نیز در هزینه تمام شده تاثیرگذار هستند. در ادامه این مطلب به عواملی همچون کاربری، نوع معماری و موقعیت مکانی پروژه سازه lsf و تاثیر آن بر هزینه تمام شده میپردازیم.
*** مشخصات کلی و کاربری ساختمان با سازه lsf
کاربری یک ساختمان از عوامل موثر روی قیمت تمام شده سازه lsf میباشد. نوع بهره برداری تجاری، مسکونی، اداری و یا خدماتی یک سازه مستقیما مقدار بار زنده طراحی را مشخص میکند. افزایش این بار در کاربریهای تجاری و عمومی موجب افزایش وزن سازه خواهد شد که در نتیجه افزایش قیمت پروفیل lsf و هزینه نهایی ساختمان را در پی خواهد داشت.
مشخصات کلی ساختمان با سازه سبک نیز تاثیر بسزایی در قیمت نهایی دارند. به عنوان مثال افزایش حجم کلی پروژه و مساحت زیربنا در سرشکن شدن هزینههای جانبی اجرا موثر خواهد بود. همچنین در ساختمانهای دو یا سه طبقه، با توجه به اینکه طبقات زیرین علاوه بر تحمل بارهای طبقه خود بایستی بارهای طبقات بالا را نیز منتقل کنند؛ طبیعتا به مقاطع متراکم تری نیاز خواهد بود و وزن بیشتری خواهند داشت که این امر میانگین وزن سازه در هر متر مربع را افزایش میدهد. در نتیجه قیمت تمام شده سازه lsf افزایش خواهد یافت.
*** معماری سازه با پروفیل lsf
نکات و محدودیتهایی برای سازههای lsf وجود دارد که رعایت آنها در طراحی و معماری یک بنا الزامی میباشد. مشخصههایی در فرم و شکل معماری ساختمان وجود دارد که تاثیر بسزایی بر روی عوامل اصلی قیمت سازه همچون وزن اسکلت و دستمزد اجرا دارد. در ادامه این مشخصهها رو بیان میکنیم.
- ارتفاع دیوار سازه که متناسب با ارتفاع نهایی مورد نظر بهره بردار است؛ در کاهش یا افزایش وزن سازه با پروفیل lsf موثر خواهد بود. چنانچه توصیه شده است که ارتفاع دیوارها از ۳.۵ متر تجاوز نکند. این امر به معنی عدم امکان اجرا در اراتفاع بالاتر نیست، بلکه برای بیش از این ارتفاع علاوه بر افزایش ظاهری و مشهود حجم اسکلت، پارامترهای طراحی نیز اثر افزایشی روی وزن خواهد داشت.
- دهانه تیر ریزی که متناسب با ابعاد فضاهای داخلی ساختمان است اثر قابل توجهی در طراحی سازه با پروفیل lsf دارد. باتوجه به اینکه سازه lsf یک سازه دیوار باربر است، تعیین دهانه در هر بخش داخلی سازه متأثر از موقعیت دیوارهای پیرامون آن بخش میباشد. معمولاً جهتی برای تیر ریزی انتخاب میشود که کوتاهترین دهانه را داشته باشد. حداکثر طول تیر ریزی برای طبقات پائینی در ساختمانهای دو و سه طبقه ۵.۵ تا ۶ متر است. برای طبقه بالایی ساختمان و ساختمانهای یک طبقه ۸ تا ۱۰ متر مناسب است. با افزایش دیوارهای داخلی، کاهش دهانههای تیر ریزی را شاهد خواهیم بود و اثر مثبت این اتفاق بر وزن اضافه شده دیوارهای داخلی مذکور غالب خواهد بود و در مجموع موجب کاهش وزن اسکلت میگردد. در نهایت کاهش وزن اسکلت منجر به کاهش هزینه تمام شده خواهد شد.
- نوع سقف نهایی سازه lsf میتواند شیب دار با خرپا و یا بصورت تخت باشد. با توجه به اینکه ظرفیت باربری خرپاها بیشتر است، برای دهانهها اغلب از آنها استفاده میشود. همچنین وزن سقفهای شیب دار در مقایسه با سقفهای مسطح کمتر است. این نکته علاوه بر تاثیر مستقیم بر وزن سازه lsf و در نتیجه قیمت تمام شده سازهبا پروفیل lsf در هنگام تکمیل ساختمان و هزینه نهایی موثر خواهد بود.
*** موقعیت مکانی پروژه lsf
موقعیت جغرافیایی و اقلیمی پروژه نیز همانند هر ساختمان دیگری بر روی هزینه سازه سبک ساختمانی موثر خواهد بود. این اثر میتواند به دلیل استقرار عوامل تولید و اجرا، فاصله از مرکز تولید و یا ویژگیهای خاص اقلیمی و زمین شناسی باشد. در ادامه دو عامل را بررسی میکنیم.
- فاصله پروژه از مرکز تولید و دفاتر فنی و طراحی و اجرایی، هزینههای حمل سازه با پروفیل lsf و همچنین دستمزد عوامل اجرایی هزینههای استقرار آنها در کارگاه را افزایش داده و بر روی قیمت نهایی سازه lsf تاثیرگذار خواهد بود.
- جغرافیا و اقلیم نیز با شاخصهای گوناگون بر طراحی سازه و اجرای آن اثرگذار خواهد بود. منطقه جغرافیایی از نظر سرعت باد منطقه، زلزله خیر بودن، ارتفاع ساختمان نسبت به محیط پیرامون و شرایط آب و هوایی در طراحی سازه lsf تاثیرگذار خواهد بود. به عنوان مثال ورق مورد استفاده در پروفیل lsf در یک منطقه که در مجاورت دریا میباشد و بشدت مستعد خوردگی است، باید پوشش خاصی داشته باشد. این ورق به مراتب گرانتر از ورق پروفیل در مناطق عادی و خشک میباشد. پس در اینجا عامل جغرافیایی بر قیمت پروفیل lsf تاثیر میگذارد.
*** نتیجه گیری
به سازهای که با پروفیل lsf ساخته شود، سازه lsf گفته میشود. این سازه با توجه به استحکام و سبکی که دارد بسیار مورد توجه قرار گرفته است. عواملی همچون نوع کاربری، معماری و موقعیت مکانی بر روی قیمت نهایی سازه تاثیرگذار هستند. امیدواریم تا با مطالعه این مقاله پاسخ سوالهایتان را دریافت کرده باشید.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه