سقف شیبدار یا سقف شیروانی محصولی است که برای کار با آن باید اطلاعات کافی داشته باشید. آیا با نحوه اجرای سقف شیروانی فلزی آشنایی دارید؟ معمولا در مناطقی که اقلیم جغرافیایی آن همواره با باران و برف همراه است، نیاز به سقف شیبدار نسبت به دیگر مناطق بیشتر احساس میشود. نکته مهم قبل از استفاده از سقفهای شیبدار آگاهی از شرایط و مصالح مورد نیاز آن است. برای اینکه با این محصول بیشتر آشنا شوید و نحوه اجرای سقف شیروانی فلزی را بدانید توصیه میکنیم حتما در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
*** سقف شیروانی چیست؟
سقف شیروانی نوعی سقف کاذب محسوب میشود که با استفاده از آن میتوان نمای ساختمان را زیباتر کرد. علاوه بر این، کاربرد این سقفها در جمع آوری آب برف و باران و جلوگیری از نم زدگی سقف خانه میباشد. این نوع از سقفها دارای حالت سه گوش میباشند، بطوری که از روبرو به شکل مثلث دیده میشوند. شیب مورد استفاده در این سقفها ممکن است کم و یا تند باشد. بیشترین شیب ۷۰ درجه و کمترین آن ۱۵ درجه میباشد. جنس مورد استفاده در سقف شیروانی متفاوت است اما رایج ترین آن ورق گالوانیزه رنگی میباشد.
*** انواع سقف شیروانی فلزی
وجود آب و هوای بارانی و برفی در استانها و شهرهای شمالی کشور که تعداد آنها هم کم نیست، باعث شده است تا سقف خانهها مواجهه بیشتری با رطوبت داشته باشند. بنابراین در این مناطق اجرای سقف شیروانی فلزی به جای سقفهای مسطح در دستور کار قرار میگیرد. نتیجه این کار استاندارد سازی و جلوگیری از صدمات وارده به ساختمان میباشد. قبل از اینکه با اجرای سقف شیروانی آشنا شوید، بهتر است انواع این سقف را بهتر بشناسید. انواع سقفهای شیبدار عبارتند از:
- تک بَر
- چهار بَر
- چند بَر
این سه نوع سقف شیبدار با یکدیگر تفاوتهایی دارند. تفاوت آنها از نظر قرارگیری به عنوان پانل است که سقفها از به هم پیوستن آنها ایجاد میشوند. همچنین هر کدام از این سقفها در مقایسه با دیگری دارای مزایا و معایبی نیز هستند. نکته مهمی که در اجرای این سقفها باید بدانید این است که هر چقدر تعداد برهای سقف شیروانی فلزی بیشتر شود، باید هزینه بیشتری صرف شود. در نهایت پانلهایی با شیب ملایم تر قیمتشان بالاتر خواهد بود. دلیل این امر نیز استفاده تعداد بیشتری پانل و مواد مخصوص برای ساخت آنها میباشد.
*** مزایای سقف شیروانی فلزی تک بر
در حین اجرای سقف شیروانی فلزی لازم است در ابتدا اطلاعاتی را درباره آن داشته باشیم. یکی از ویژگیهای سقف شیروانی تک بر، اجرای آسان و با تعداد نیروی کم آن است. در مقایسه با سایر سقفها به هزینه و مصالح کمتری نیاز دارد. از مزیتهای مهم این نوع سقف تخلیه سریع آب برف و باران به دلیل شیب تند آن میباشد. در حقیقت همین عدم تجمع آب و برف بر روی این سقفها و تخلیه سریع آنها باعث افزایش طول عمر سقف شیروانی تک بر میشود.
*** مزایای سقف شیروانی فلزی چهار بر
اگر مایل هستید که بخشهای بیشتری به ساختمان خود اضافه کنید، پیشنهاد میکنیم از سقف شیروانی چهار بر استفاده کنید. در واقع این سقف برای ساختمانی که یک واحد پیوسته نیست، کاربرد دارد و مناسب است. به عنوان مثال شما میتوانید برای سقف پارکینگ خودرو خود که قرار است در کنار ساختمان قرار گیرد از سقف شیروانی چهار بر استفاده کنید.
*** مزایای سقف شیروانی فلزی چند بر
از ویژگیهای بارز سقف شیروانی فلزی چند بر نسبت به نمونههای دیگر این است که استحکام و مقاومت بیشتری در برابر بارش سنگین برف، باد و طوفان دارد. باقی نماندن اثری از باران بر روی این سقفها از دیگر مزایای آن است و رطوبت روی سطح آن، به علت وزش باد خیلی زود خشک میشود.
*** نحوه اجرای سقف شیروانی فلزی
نخستین و ضروری ترین مرحله از اجرای سقف شیروانی فلزی، انجام زیرسازی آن است. زیرسازی با استفاده از پروفیلهای فلزی، چوبی و یا حتی کلاف انجام میشود. این مرحله در نهایت با اتصال به بدنه سازه تکمیل میشود. مرحله زیر سازی از آن جهت اهمیت دارد که باید به گونهای انجام شود که کوچکترین آسیبی از طریق باد و طوفان به آن وارد نشود. زیرا نگهدارنده اصلی بار سقف، زیرسازی و اتصالات آن خواهد بود.
در اجرای سقف شیروانی انتخاب مصالح اولیه که به میزان شیب سقف بستگی دارد، اهمیت زیادی خواهد داشت. شیب زیاد یا کم سقف شیروانی به سازه و کاربری آن بستگی دارد. اما نکته مهم این است که برای انتخاب نوع سقف شیروانی و شیب آن باید دوام و کارایی سقف خانه را مدنظر قرار دهید.
به طور کلی مرحله آهن کشی سقف شیبدار اولین و مهمترین مرحله است. بنابه نظر متخصصان شیب ۳۲ درجه مناسبترین شیب است. برای اجرای این مرحله توصیه میشود که از پروفیلهای فلزی با فاصله استاندارد ۷۰ تا ۸۰ سانتیمتر استفاده شود. مرحله بعدی نصب ورق های شیروانی مستقیما روی بخشهای افقی مربوط به شاه تیرها میباشد. این شاه تیرها یا ستونها متصل به خرپای پشت بام هستند. در نهایت میتوانید نصب سقف را از لبه خارجی و بیرونی شروع کنید.
*** آموزش نصب سقف شیروانی فلزی
در ادامه مراحل نحوه اجرا و نصب سقف شیبدار، حتما باید ورقها با پیچ محکمتر شوند. برای این کار پیشنهاد میشود از پیچ با سایز ۵.۲*۱۰ سانتیمتر استفاده شود. همچنین استفاده از واشرهای پلی کربنات باعث استحکام و عایق شدن پیچها میشود.
وقتی که به انتهای میانی سقف رسیدید، بایستی ورق فلزی را به اندازه ۵.۵ تا ۶ سانتیمتر روی ورق کناری اورلپ کنید تا از نفوذ هر چیزی جلوگیری شود. اگر سقف شیروانی شما از نوع دو تکه یا دو طرفه است، باید کلاهکی روی دو تکه ورق که در نقطه اتصال به هم میرسند، قرار دهید. این کار مانع ورود کامل رطوبت و گردوغبار خواهد شد.
*** مرحله نهایی اجرای سقف شیروانی فلزی
مرحله آخر بعد از انجام زیرسازی، ایجاد پوشش نهایی میباشد. لازم است بدانید که برخی از این پوشش ها قابلیت ایجاد عایق رطوبتی با نوع همپوشانی روی یکدیگر را دارند. اما برخی از آنها به آب بندی با مصالح دیگر نیازمند هستند.
نکته مهمی که در اجرای سقف شیروانی فلزی باید به آن دقت کنید این است که میزان بوجه شما چقدر است. اقلیم جغرافیایی نیز از عوامل موثر میباشد که در انتخاب مصالح و نحوه اجرا موثر خواهد بود. اما برای اجرای این مدل سقف بهتر است از متخصصان این حوزه کمک بگیرید.
*** بهترین مصالح برای سقف شیروانی کدام است؟
منظور از مصالح در اجرای سقف شیروانی فلزی چیست؟ برای اجرای این نوع از سقفها علاوه بر مصالح اصلی مانند پروفیل و ورقهای فلزی، به مواد و مصالح مکمل و فرعی دیگری نیاز است. به عنوان مثال برای جلوگیری از نفوذ هرگونه عامل خارجی، باید انتهای هر بخش به خوبی با نوار چوب و پلاستیک بسته شود. اگر سقف مورد نظر شما دو شیب موازی دارد، باید از یک کلاهک بزرگ برای اتصال دو بخش استفاده شود. برای اجرای سقفهای شیروانی میتوانید از ورق گالوانیزه و یا ورق رنگی استفاده کنید.
*** نحوه اجرای سقف شیروانی با ورق گالوانیزه
نحوه اجرای سقف شیروانی با ورق گالوانیزه یکی از چالشهایی است که تا حد زیادی به طراح و مجری آن بستگی دارد. مقاومت بالای ورق گالوانیزه باعث میشود تا به عنوان یکی از محبوبترین متریالهای سقف استفاده شود. اما برای اجرای این مدل از سقف شیبدار چه مراحلی نیاز است گذرانده شود؟
در مرحله نخست لازم است که ورق کرکرهای بصورت طولی برش بخورد. برای این کار از سنگ فرز و یا سایر ابزار برش ورق استفاده میشود. بعد از انجام برشها مطابق با اندازه و محدوده سقف، بایستی منفذهایی دایرهای شکل روی لبههای این ورق گالوانیزه ایجاد شود. این منفذها گاهی بصورت فابریک روی ورق وجود دارد. اما اگر نمونه شما این منفذها را ندارد، میتوانید آن را با مته ۵ میلیمتری روی ورق ایجاد کنید. همچنین لازم است تا فاصله سوراخهای ابتدایی و انتهایی بین ۱۵.۳ تا ۲۰.۴ سانتیمتر باشد.
بعد از انجام مراحل فوق، نوبت به مرحله نصب پانلها میرسد. در این مرحله، بایستی ورقها بصورت مستقیم روی قسمت افقی هر شاه تیر یا ستون که به خرپا متصل است، مستقر شود. سپس از روی لبه بیرونی ورق گالوانیزه سقف شیروانی شروع به نصب کنید. به همین ترتیب قسمتهای انتهایی حتما با نوارهای چوب یا پلاستیک بسته شود. این کار سبب میشود که ساخت و اجرا سقف کامل تر شده و از ورود گردوغبار و باران جلوگیری به عمل آید.
*** بررسی معایب سقف شیروانی فلزی
همانطور که ذکر شد سقف شیروانی فلزی دارای مزایایی است که باعث شده تا استفاده از آن رایج شود. اما در کنار مزایا، این سقفها معایبی نیز دارند که در ادامه آنها را بیان میکنیم.
- ضعف در برابر شرایط آب و هوایی، طوفان و باد.
- وجود ضعف و مشکل در سقف در صورت پیروی نکردن از آیین نامههای اجرایی.
- تخریب و فرسوده شدن با سرعت بالا سقف در صورت چک نکردن دورهای آن.
*** نتیجه گیری
نحوه اجرای سقف شیروانی فلزی یکی از چالشهایی است که در ساختمان سازی به آن پرداخته میشود. سقف شیروانی دارای مزایای زیادی است که مهمترین آن جمع آوری سریع آب باران و برف میباشد که استفاده از آن را افزایش داده است. از ورق گالوانیزه رنگی معمولا به عنوان ورق مورد استفاده در این سقفها استفاده میشود. سه نوع سقف تک بر، چهار بر و چند بر در بازار موجود است که هرکدام ویژگیهای خاص خود را دارند. امیدواریم تا با مطالعه مقاله فوق، پاسخ سوالهایتان را دریافت کرده باشید.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه