چهارشنبه, ۱۲ مهر , ۱۴۰۲ 20 ربيع أول 1445 Wednesday, 4 October , 2023 ساعت ×
× کاربر گرامی! قیمت محصولات فولادی بروز رسانی شد مشاهده قیمت ها

معرفی ورق دریایی، انواع آن و کاربردها

شناسه : 71551 30 مهر 1401 - 17:00
ورق های آهنی مورد استفاده در ساخت کشتی ها و قایق ها اعم از نظامی و یا تفریحی و زیر دریایی ها و ... ورق دریایی نام دارند. حیرت انگیز بودن این کاربرد از آن جهت می باشد که ورق آهن مورد استفاده برای این موارد ضمن برخورداری از مقاومت بسیار بالا و قابل توجه، ضد زنگ بوده و همچنین قابلیت شناوری نیز دارد.
معرفی ورق دریایی، انواع آن و کاربردها
پ
پ

ورق دریایی چیست و انواع برند داخلی و خارجی آن در چه گریدی به بازار عرضه میشود؟ امروزه انواع ورق آهنی نقش بسیار کلیدی در صنایع مختلف مانند ساختمان سازی دارند، چنانکه بدون وجود ورق آهنی صحبت از ساخت بنا و به طور کلی ساختمان سازی کاملا بیهوده به نظر می رسد. ورق آهن در سایر صنایع مانند صنایع نظامی و دفاعی نیز جایگاه ویژه ای دارد. اما یکی از کاربردهای بسیار جالب و حیرت انگیز ورق آهنی که به ورق ردیایی نیز معروف است، استفاده در ساخت قایق ها، زیر دریایی ها و شناور ها می باشد. حیرت انگیز بودن این کاربرد از آن جهت می باشد که ورق آهن مورد استفاده برای این موارد ضمن برخورداری از مقاومت بسیار بالا و قابل توجه، ضد زنگ بوده و همچنین قابلیت شناوری نیز دارد.

ورق های آهنی مورد استفاده در ساخت کشتی ها و قایق ها اعم از نظامی و یا تفریحی و زیر دریایی ها و … ورق دریایی نام دارند. با توجه به اهمیت ویژه این نوع ورق در ادامه به معرفی دقیق تر آن و سپس تشریح کاربرد ها، انواع و … این گونه ورق می پردازیم.

معرفی ورق دریایی

ورق دریایی عموما از جنس فولاد آن هم فولاد کم کربن ساخته می شود که نسبت به سایر ورقهای فولادی به کار رفته در صنعت ساختمان عناصری مانند نیکل، مولیبدن و وانادیم دارد. این عناصر موجود در ورق دریایی دلیل اصلی مقاومت بسیار بالای آن در آب شور دریا می باشد. به همین دلیل است که این نوع ورق در صنایع دریایی مانند ساخت کشی، فایق و … به کار می رود.

از طرف دیگر این ورق فولادی دارای استحکام فشاری به اندازه ۲۰۰ گیگا پاسکال می باشد و البته در ساخت این فلز اکسید زدایی به صورت کامل انجام می شود. این دو عامل دلایل اصلی مقاومت بسیار بالا در مقابل خوردگی توسط آب شور دریا می باشند. به طوری که کشتی ها، زیر دریایی ها، اسکله ها، سکو های نفتی، شناور ها و تجهیزات به کار رفته در کلیه صنایع وابسته در آب دریا دچار زنگ زدگی و خوردگی نمی شوند.

ورق دریایی یک نوع ورق فولاد نورد گرم می باشد که استحکام بسیار بالایی داشته، از جوش پذیری قابل توجهی برخوردارند و و نسبت به مواد شیمیایی مقاومت خوبی دارند.

اما انواع ورق دریایی به چه صورت در بازار وجود دارد؟ و یا انواع گریدهای آن به چه صورت است؟

معرفی انواع ورق دریایی

با توجه به کاربرد های مختلفی که برای ورق دریایی تعریف شده است مانند، ساخت یدک کش، شناورهای چند منظوره، فانوس‌دریایی، لندینگ گراف، پایه های اسکله ها و سکوها، عرشه کشتی ها، لوله های انتقال آب و نفت و گاز از بستردریا به خشکی و زیر دریایی‌ها، انواع مختلفی از ورق دریایی با استانداردهای متفاوت وجود دارد.

استانداردهای موجود برای ورق دریایی عبارتند از: CCS / GL / BV / DNV / NK / LR / KR / RINA

اما انواع ورق دریایی به سه دسته GL-A و A36 و LR_Aتقسیم می شود که هر یک به مقتضای کاربرد و ویژگی ها استانداردهای متفاوتی دارند.

معرفی ورق دریایی  GL-A

ورق دریایی GL با گرید A دارای بالاترین درجه ساختاری بین سایر انواع ورق دریایی می باشد. این نوع ورق که دارای مقاومت تسلیم ۲۳۵ مگا پاسکال و مقاومت کششی حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ مگا پاسکال است انحصارا جهت استفاده در صنایع کشتی سازی و زیردریایی به کار می رود.

ورق دریایی

باید گفت حداکثر ضخامت ورق دریایی GL با گرید A برای ضخامت ۱۰۰ میلی متر و برای میله ۵۰ میلی متر تعیین شده است. با وجود اینکه این ورق در سطح دنیا بسیار با کیفیت و فراتر از استاندارد های موجود ساخته می شود اما ایالات متحده و اوکراین و روسیه قادرند نسبت به سایر کشورهای تولید کنند ورق هایی با حساسیت و کیفیت های بسیار بالاتر تولید نموده و به بازار عرضه نمایند. سایر اطلاعات مربوط به نسبت ترکیب عناصر تشکیل دهنده این ورق آهنی در جدول زیر خلاصه شده است:

جدول نسبت ترکیب عناصر تشکیل دهنده ورق GL-A

ElementGL Grade A Max %
C۰.۲۱
Mn۲.۵*C min
Si۰.۵۰
S۰.۰۳۵
P۰.۰۳۵

 

معرفی ورق دریایی  A۳۶

چنانکه در معرفی ورق دریایی GL-A عنوان شد این فولاد دارای بالاترین سطح مقاومت بود و باید گفت میزان مقاومت ورق دریایی  A۳۶ نسبت به  ورق GL-A در سطح پایین تری می باشد. ورق دریایی  A۳۶ در ابعاد استاندارد ۵/۱ متر در ۶ متر و ۲ متر در ۶ متر در بازار موجود است و جهت مصارف کشتی سازی و اسکله سازی به شکل ذوزنقه و یا به صورت تسمه ای برش داده می شود. همچنین دانسیته یا چگالی این نوع ورقهای دریایی حدود ۷۸۰۰ کیلوگرم در هر متر بوده و مقاومت تسلیمی آن برابر با ۲۰۰ گیگا پاسکال است.

به طور کلی ورق دریایی  A۳۶ در ضخامت های مختلفی ساخته می شود اما ضخامت رایج در ساخت این ورق حدود ۶ میلیمتر است. در صورتی که ضخامت ورق دریایی  A۳۶ کمتر از ۲۰۰ میلی متر باشد استحکام آن حداقل ۳۶۰۰۰ پوند بر اینچ یا معادل ۳۶۰۰۰Psi و حداکثر استحکام کششی آن بین ۵۸۰۰۰ تا ۸۰۰۰ پوند بر اینچ خواهد شد که معادل ۴۰۰ تا ۵۵۰ مگا پاسکال است.

ورق دریایی  A۳۶ در گروه محصولاتی است که بسیار زیاد تولید می شود و دلیل این امر نیز توانایی در تعدد دفعات ذوب بدون ممنوعیت و تست های مختلف است.

همانطور که در ابتدا نیز گفته شد، به طور کلی ورقهای دریایی از فولاد کم کربن ساخته می شوند، در میان انواع ورق های موجود ورق دریایی  A۳۶ از کربن کمتری برخوردار است و در تولید آن از روش کوره الکتریکی یا اکسیژن پایه استفاده می شود. این ورق به دلیل ترکیبات خاصی که دارد نه تنها در شرکت های خارجی بلکه در شرکت های داخلی نیز تولید می شود و این ترکیبات خاص در ساختار این ورق یکی از عوامل اصلی مقاومت آن در برابر املاح و آب شور دریاها است. در زیر جدول نسبت ترکیب عناصر تشکیل دهنده ورق دریایی  A۳۶ آمده است:

جدول نسبت ترکیب عناصر تشکیل دهنده گرید A۳۶

C۰.۲۹%
Mn۰.۸۵ -۱.۲۰%
P۰.۰۳۰%
S۰.۰۳۰%
Si۰.۱۵-۰.۴۰% MAX
Cu۰.۲۰%

 معرفی ورق دریایی  LR-A

مشخصات مکانیکی ورق دریایی LR-A که از خانواده فولادهای نورد گرم است مقاومت تسلیمی ۲۳۵ و مقاومت کششی ۴۰۰ تا ۵۲۰  مگا پاسکال را برای این گونه ورق نشان می دهد. که اگر با مشخصات مکانیکی ورق GL با گرید A  مقایسه شود میزان این کمیات در هر دو ورق با هم برابر است.

کاربرد ورق دریایی A

بنابراین، ویژگی های این دو ورق نیز از نظر توانایی و مقاومت تسلیم و کشش نهایی نیز کاملا شبیه یکدیگر است. با این وجود، این نوع ورق دریایی دارای چند دسته LR ،LR AH40 ،AH32  و LR AH36 می باشد. مشخصات این نوع ورق در جدول زیر به صورت خلاصه آمده است:

مشخصات ورق LR-A

نام محصولLR-A ،LR-B ،LR-D ،BV-A
ضخامت۳.۰-۲۵ میلی متر
عرض۹۰۰-۲۱۳۰ میلی متر
طول۲۰۰۰-۱۶۰۰۰ میلی متر
شکلمستطیلی
فرآیند تولیدنورد گرم
کاربردکشتی سازی

حال که با ورق دریایی، کاربردها و انواع آن آشنا شدید بهتر است بدانید که در حال حاضر تولید کنندگان اصلی ورق دریایی شرکت های اکسین خوزستان، فولاد مبارکه اصفهان، ایلیچ اکراین، دوفرکو بلژیک، هیوندای کره، دانکوک کره و اورال استیل روسیه می باشند. اما در میان تمامی این شرکت ها ایالات متحده، روسیه و اوکراین ورقهای دریایی با کیفیت تر و حساسیت بالاتری را ساخته و به بازار ارائه می نمایند.

به طور کلی تک تک شرکت های تولید کننده ورق آهنی برای تولید ورق بسیار با کیفیت در حال رقابت با هم هستند، زیرا رواج بیشتر استفاده از این نوع ورق باعث می شود که ضخامت ورق های مورد استفاده در صنایع وابسته به آن کاهش یابد حال آنکه کیفیت و مقاومت در برابر خوردگی این ورق ها نه تنها کاهش نمی یابد. بلکه با توجه به تلاش های مستمر بخش تحقیقات و توسعه کارخانه جات و شرکت های تولید کننده روز به روز در حال بهبود است. از سوی دیگر به دلیل جوش و برش پذیری بالای این ورقها، در هزینه های جوشکاری و برش کاری به طور قابل توجهی صرفه جویی می شود که این نیز یکی دیگر از مزایای استفاده از ورق دریایی به شمار می رود.

نکته دیگر در ارتباط با این نوع ورق، مقرون به صرفه بودن آن است. یکی از دلایل مقرون به صرفه بودن ذکر شد اما دلیل دیگر اقتصادی بودن این ورق ها سبک بودن آنهاست. به طور کلی در بحث صادرات و واردات و حمل و نقل سبک بودن ورق دریایی اهمیت بسیار ویژه ای دارد. زیرا بار سبک بارگیری راحت تر را به دنبال دارد.

از طرف دیگر، سبک بودن کشتی این امکان را میدهد که برای حجم و وزن معین مقدار بیشتری از یک محصول بارگیری شود و همچنین بار سبک کشتی برابر با مصرف سوخت کمتر است که هر دو عامل باعث پایین تر آمدن هزینه حمل و نقل می گردد. از اینرو، استفاده از ورق دریایی بسیار به صرفه می باشد. لازم است در تکمیل بحث وزن ورق آهن به نحوه محاسبه وزن ورق دریایی نیز ذکر شود. برای محاسبه این پارامتر مهم طول و عرض و ضخامت ورق را در هم ضرب می کنیم حاصل را بر ۱۰۰۰ تقسیم و سپس در ۷٫۸ ضرب می کنیم.

در پایان باید ذکر کرد که توضیحات فوق می تواند اطلاعات پایه و تا حدی تخصصی در اختیار کاربران و مخاطبین قرار دهد. اما، جهت دریافت اطلاعات و داده های دقیق تر و اساسی و همچنین قیمت های انواع ورق به سایت آرتان پرس مراجعه نمایید.

این مطلب بدون برچسب می باشد.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

/**/