قیمت گذاری دستوری فولاد بحث داغ این روزهای اخبار صنعت فولاد است. همه چیز از انجا شروع شد که طرح صمت برای قیمت گذاری دستوری به مجلس راه پیدا کرد و این موضوع با انتقاداتی زیادی از سوی صنعتگران و تولیدنندگان فولاد و بعضا خریداران آن مواجه شد. در این یادداشت به ارزیابی نظارات موافقان و مخالفان قیمت گذاری دستوری می پردازیم. لطفا همراه آرتان پرس باشید.
به نظر میرسد سیاستگذار حوزه فولاد قصد دارد همچون گذشته به تکرار اشتباهات خود در زمینه دستوری عمل کردن در بازار و به ویژه قیمتگذاری ادامه بدهد. قیمت گذاری دستوری محصولات فولادی و کاهش دستوری قیمت آنها بارها توسط وزارت صمت انجام شده برای مثال در تیر ۹۷ با افزایش قیمت آهن آلات وزارت صمت قیمت عرضه در بورس کالا را کاهش داد اما در نهایت نتیجه ای جز سرازیر شدن رانت های چند هزار میلیاردی در جیب عده ای معدود نداشت.
*** دستوری عمل کردن در اقتصاد
اصولا دستوری عمل کردن در اقتصاد و به خصوص در سیاست های مالی عملی نکوهیده و شکست خورده بوده که حتی در کوتاه مدت کارایی لازم را نداشته و باعث عمیق تر شدن بحران قیمت ها در زنجیره فولاد خواهد شد. نمونه بارز و شکست خورده سیاست قیمت گذاری دستوری را در خصوص قیمت گذاری دلار ۴۲۰۰ تومانی می توان اعلام کرد که رانت بسیار سنگینی را به سمت شرکت های خصولتی روانه کرد و بسیار از صنایع و بازارها را با افزایش قیمت فاحش در بازه ای کنتر از ۹ ماه همراه کرد.
از این گذشته این سیاست تاثیر بسیار ناگواری بر بازار سرمایه داشته و سهام شرکت های فولادی را به صف خرید کشاده که این موضع نیز با استراتژی تعادل بازار و حفظ عرضه و تقاضای واقعی در بورس کالا مغایر کرده است. همین مساله به خودی خود میتواند تبعاتی برای اقتصاد کشور داشته باشد. جدای از تاثیرگذاری یا عدم تاثیرگذاری این سیاست باید ببینیم سیاست گذار به چه حقی منافع سهامداران خرد و کلان شرکت های فولادی را از جیب آنها برداشته و در بازار توزیع میکند؟
*** قیمت گذاری دستوری در بورس کالا تکذیب شد؟
موضوع قیمت گذاری دستوری در بورس کالا و برای دسته محصولات فولادی در زوهای اخیر تکذیب شده است اما امروز خبر از تسلیم این لایجه به کمیسیون صنعتی مجلش کشیده شده و به شدت باعث نوسان و تحرکات غیرعادی در بازار فولاد شده است. این تکذیب و تایید های متوالی جو بازار فولاد را متشنج می کند و باعث می شود نوسان گیران بازار با ایجاد جو هیجانی و تشکیل صف های خرید در بورس کالا زمینه قیمت گذاری کاذب را فراهم آورند.
رئیس سازمان بوری یه عنوان یکی از مخالفان اصلی قیمت گذاری دستوری نظر کارشناسی خود در خصوص این قانون را اعلام کرده است. وی بیان کرده که تصمیم اخیر در مورد فرآیند قیمت گذاری و تعیین سقف رقابت برای محصولات فولادی در بورس کالا، نتیجه ای جز توزیع رانت و تضییع حقوق پنجاه میلیون سهامداران نخواهد داشت.
دکتر حسن قالیباف اصل، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، ضمن بیان این مطلب گفت: برخی از تصمیمات احتمالی آتی در حوزه قیمت گذاری و تعیین سقف رقابت برای محصولات فولادی در بورس کالا حاکی از تکرار اقدامات اشتباه سال ۹۷ و دخالت در فرآیند ذاتی اقتصاد است. وی ادامه داد: بر اساس تجربه قبلی این اقدام هیچ نتیجه مفیدی در بر نخواهد داشت و تنها به توزیع رانت در میان عده ای خاصی منجر می شود.
*** مبنای قیمت گذاری فولاد
شاخص های قیمت در بندرهای چین بر اساس متال بولتن و منبع های معتبر مشخصمی شود به دنبال آن ما هم قیمت شمش فولاد را بر مبنای ضرایب قیمت زنجیره فولاد دنیا تعیین کردیم. به شکلی که قیمت کنسانتره نسبتی بین ۱۹ تا ۲۵ درصد، گندله تا ۳۳ درصد و آهن اسفنجی تقریبا تا ۶۰ درصد قیمت شمش فولادی جهانی می باشد و بازنگری این ضرایب بر اساس وضعیت و موقعیت داخلی در کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران دچار تغییر می شود.
رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران راهکار مناسب برای اتمام تعارضات و التهابات فولاد را در مشخص بودن ضرایب زنجیره فولاد دانست و در ادامه افزود : تعامل در تشکل های متفاوت و انجمن های صنفی امری ضروری است به این دلیل که ارتباط در زنجیره فولاد از حالت دستوری و دخالت دولت بهتر جواب می دهد . البته که گاهی برعکس این اتفاق می افتد و نفع بردن از بخشی از زنجیره باعث آسیب زدن به جایگاه اتاق بازرگانی ایران می شود.
آرتان پرس
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه