در این یادداشت به بررسی مهم ترین عوامل گرانی و افسارگسیختگی قیمت فولاد در بازار ایران در هفته ی گذشته می پردازیم. لطفا تا انتهای این تحلیل همراه آرتان پرس باشید
*** رشد نرخ ارز نیمایی اولین دلیل افزایش قیمت فولادی ها
ارزیابی آخرین دیتاهای سایت متال بولتن نشان می دهد که در گزارش های منتهی به هفت روز گذشته این نشریه تحلیلی نوسان قیمتی در حوزه شمش و میلگرد صادراتی وجود نداشته و حتی نرخ های پایه عرضه برای چشم انداز هفته آینده در بورس کالا ک آن هم متاثر از افزایش نرخ دلار نیمایی بوده ترسیم شده است.
*** ثبات در گزارش های متال بولتن از فولاد ایران
لذا واضح ترین و اصلی ترین دلیل افزایش قیمت ها با وجود عدم تغییر در گزارش های دقیق متال بولتن از بازار صادراتی ایران تغییرات مختصر در نرخ ارز بوده که سریع ترین پاسخ را برای تحرکات اخیر بازار فولاد ایجاد کرده است. لذا با رشد نرخ ارز از یک سو و کاهش قدرت خرید مصرف کننده داخلی از سویی دیگر این هفته به جهت پایین تر بودن نرخ محصول نهایی نسبت به نرخ بورس کالا؛ استقبال چندانی از عرضه های محصول نهایی در بورس کالا صورت نگرفت
*** فولادسازان در گوشه رینگ قیمت گذاری
در ارتباط با قیمت های افسار گسیخته در نیمه اول سال جاری در بازار داخلی ؛ به خصوص در حوزه نورد ، فولادسازان را به عدم تأمین کافی شمش و مواد اولیه در بورس کالا و فروش خارج از ضوابط در بازار آزاد سوق داد و دلیل دوم عرضه قطره ای شمش در بورس کالا در نیمه اول سال بود که ضریه ی سنگینی به ثبات قیمت ها زد که تا به امروز برای رفع آن تمهیدی اندیشیده نشده است. به نوعی در این بخش فولادساز متهم اول در بالا رفتن قیمت فولاد در داخل است
*** مچینگ معاملات فولاد داخلی ؛رشد قیمت ها
بازار موازی و بازار آزاد محیط امنی برای سفته بازار فراهم کرد که موضوع مچینگ معاملات فولاد نقش کاتالیزگر گرانی سرسام آور فولاد در بازار آزاد شد.از نظر تحلیلگران مالی حوزه فولاد، فولادسازان بخش خصوصی متهم اصلی این سناریو هستند که براورد شده فقط ۳۵٪ از محصول نهایی کل شمش خریداری شده از بورس کالا را تأمین کرده اند و مابقی را در بازار آزاد به فروش رسانده اند. آنها ادعا می کنند که عرضه ناکافی محصول نهایی در حوزه نورد در بورس کالا و فروش آزاد سایر کانال های زنجیره فولاد باعث شده است این موقعیت به وجود بیاید و شاهد افزایش شدید قیمت در حوزه میلگرد، نبشی، شمش فولادی و تیرآهن باشیم.
*** عدم اجرای تعهدات فولادسازان
بررسی های میدانی نشان می دهد که تمامی چالش ها را نمی توان متوجه فولاد ساز کرد و ادعای هر دو نوع فولاد ساز برای تبرئه کردن خود و کانال تولیدی خود بر اساس شواهد موجود ظاهراً درست است؛ اما مسئله قابل تامل این است که هیچ یک از دو گروه عمده تولید کننده فولاد در ایران تا به امروز به تعهدات و اطلاعیه های وزارت صمت عمل نکرده انداین موضوع سبب شده که بتوان ردپای افزایش قیمت ها را به راحتی رصد کرد و مقصران اصلی این حوزه را مشخص کرد. اما در شرایط فعلی دنبال مقصر گشتن شاید بهترین سناریو فعلی سیاستگذار فولادی نیست.
*** نفع صد درصدی تولید کننده از قیمت گذاری فولاد داخلی
تعیین نرخ پایه عرضه محصولات فولادی در بورس کالا بر اساس تغییرات نرخ دلار در سال جاری طبق آخرین روش تنظیم بازار داخلی فولاد و تغییر آخرین روش تنظیم بازار فولاد به روش فعلی رویکردی بود که تماما به نفع تأمین کنندگان عمده فولاد ایران ختم خواهد شد و این موضوع باید در صدر اولویت های سیاستگذار قرار بگیرد. در روش فعلی وجود هرگونه حمایت از مصرف کننده داخلی منوط به وضعیت عرضه در بازار خواهد شد و این موضوع می تواند به راحتی توسط تولید کننده به حاشیه کشیده شود.
*** فشار بانک مرکزی برای بازگشت ارز صادراتی فولادی ها
عامل مهم دیگری که به افزایش شدید قیمت های فولادی ختم شد فشار بانک مرکزی به تولید کننده و صادرکننده فولادی برای بازگشت ارزهای صادراتی در بازه زمان کوتاهی بود که فشار زیادی را سمت صادرکنندگان ایجاد کرد و از طرفی بخش زیادی از منابع درآمدی آنها نقد نشده بود که با فشار به بازار داخلی، صادر کننده در پی تامین ارز لازم برای عودت به بانک مرکزی بود.این موضوع به شدت به بازار فشار وارد کرد و نتیجه آن افزایش شدید قیمت ها در تمامی محصولات فولادی داخل کشور است.
*** ضعف نظارت در فرایند قیمت گذاری فولاد داخلی
نظارت بسیار ضعیف وزارت صمت و نوعی کنار گذاشتن بازار داخلی فولاد از ارزیابی های دوره ای قیمت ها از بالاترین بخش زنجیره فولاد تا پایین ترین و جزئی ترین نهادهای معاملاتی فولاد کشور اشتباه بزرگ دیگری بود که سبب این آشفتگی در قیمت های فولادی این روزهای ایران گردید.
*** صادرات غیرمنطقی شمش فولادی
دلیل مهم دیگر برای گرانی افسارگسیخته فولاد داخلی ، جهت دهی سیاستگزار به صادرات شمش فولادی ایران است. بهترین حالت برای تولید کننده داخلی در شرایط فعلی صادرات شمش فولادی با قیمت های مصوب وزارت صمت است. لذا این روش صادرات باعث شده است که به شدت شاهد کمبود شمش فولادی در بازار داخلی باشیم.
*** تمایل فولادساز به صادرات شمش فولادی
تولید کننده داخلی به هیچ عنوان در شرایط فعلی به فروش شمش فولادی در بازار داخلی زیر قیمت محاسب شده از نرخ دلار نیمایی نخواهد فروخت و عملا قیمت نرخ پایه عرضه های بورسی هم از این خواسته آنها حمایت کرده و سبب خواهد شد که حجم عرضه های در بازار داخلی دستخوش تغییرات شدیدی شود و عملا روند توزیع قطه چکانی شمش مجددا فعال گردد. با کاهش عرضه شمش فولادی به داخل کشور روند صادراتی از سر گرفته خواه شد و مجددا شاهد روزهای پرهیجانی در بخش شمش فولادی و با تاخیر دو روزه در تمامی بازارهای فولادی خواهیم بود.
*** پیش بینی رکود در بازار فولاد داخلی
ادامه روند رکود در بازار داخلی با قیمت های غیر منطقی به هیچ عنوان به سود مصرف کنند نخواهد بود وبا ادامه این مسیر فولادساز عملا وارد سناریوی عدم تمکین به عرضه فولاد با حجم ثابت در بازار دخلی خواهد شد و این موضوع به روند صعودی شدن قیمت های تمامی مقاطع فولادی در روزهای اخیر می انجامد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
من یادداشت شما را چند روز پیش مطالعه کردم و احساس کردم سناریویی که در خصوص رکود بازار نوشتین محقق نخواهد شد.اما بازار دقیقا مطابق مطلب شما مسیرش رو ادامه میده و من تعجب میکنم که چرا باید در شرایط فعلی شاهد رکود بازار باشیم.مگر شرایط الان برای ساخت و ساز بهتر نشده چرا باید شاهد گرونی باشیم؟؟ لطفا در این باره بیشتر بنویسید.من به یادداشت های شما خیلی اطمینان دارم و کمتر در خبرگذاری های دیگه به این صراحت درباره مسیر بازار صحبت انجام میشه.