اگر سری به کارگاه های تراشکاری زده باشید، حتما کف دستگاه های تراشکاری، رشته های نازکی از فلزات را دیده اید. این ها براده آهن، خاک آهن یا خاک برش آهن هستند که در نگاه اول ممکن است به نظرتان چیزی به درد نخور بیاید؛ اما این طور نیست! پس براده آهن برای چیست؟ اگر برای شما هم سوال شده است که خاک آهن چه کاربردی دارد؟ این مقاله برای شماست. ما در این مقاله به معرفی خاک آهن می پردازیم و کاربردهای براده آهن را بررسی می کنیم که کود برای گیاهان و درختان نمونه ای از آن هاست؛ همچنین در مورد عوامل موثر بر قیمت خاک آهن صحبت می کنیم. با آرتان پرس همراه باشید.
*** براده آهن چیست؟
براده آهن که به آن خاک آهن و خاک برش آهن هم می گویند، پودری است که در حین برشکاری، مته کاری، سوهان کاری و … آهن و فولاد، از قطعه جدا می شود. خاک آهن به دو شکل احیا نشده و احیا شده در صنعت استفاده می شود. رنگ براده آهن احیا نشده که به صورت اکسیدی یافت می شود، زغالی و سیاه است و بعد از احیا تبدیل به خاکستری می شود. خاک آهن به طور کلی نوعی از ضایعات به حساب می آید و امروزه استفاده های مفیدی از آن می شود؛ البته قبل از استفاده از خاک آهن حتما باید آن را آنالیز کرد و از قابلیت استفاده مجدد آن مطمئن شد. براده آهن کاربردهای زیادی در صنعت دارد که در ادامه به تعدادی از آن ها اشاره می کنیم.
*** خاک آهن چه کاربردی دارد؟
زنجیره تولید فولاد: خاک آهن در تولید فولاد با پوسته اکسید آهن ترکیب شده و از آن ها در تهیه بریکت، گندله و آگلومره استفاده می شود. این ها محصولات میانی فولاد سازی هستند.
ساخت لنت ترمز اتومبیل ها: در این مورد بعد از فرآوری چند مرحله ای خاک آهن که عموما از خرده های آهن اسفنجی جدا شده است و پوسته اکسید آهن، از آن ها در تولید لنت ترمز استفاده می کنند.
کود برای گیاهان و درختان: براده آهن برای گیاهان و درختان بسیار مفید است و پتانسیل این را دارد که در مصارف کشاورزی به عنوان کود استفاده شود. آهن یکی از مواد لازم برای رشد مطلوب گیاهان است و برای جلوگیری از فقر آهن و زرد شدنشان، خاک آهن یکی از بهترین موادی است که می تواند استفاده شود. استفاده از براده آهن به عنوان کود گیاهان، بر تغذیه جانوان و درنتیجه سلامت انسان ها هم تاثیر می گذارد.
رنگ سازی: رنگ سازی از دیگر صنایعی است که از خاک آهن استفاده می کند. این رنگ ها قابلیت نفوذ بالاتری در چوب دارند و باعث افزایش مقاومت چوب می شوند.
الکترود سازی: از براده آهن در ساخت الکترودها نیز استفاده می شود.
صنایع فرو مغناطیس: صنایع فرومغناطیس از دیگر مواردی هستند که از براده آهن استفاده می کنند.
*** مزایای براده آهن
استفاده از خاک آهن از یک سو باعث کاهش پرتی مواد و صرفه جویی و از سوی دیگر با بازگشتن به چرخه تولید به نوعی موجب اشتغال زایی می شود؛ همچنین خاک آهن می تواند نیاز به واردات محصولات فولادی را کاهش دهد.
*** عوامل موثر بر قیمت خاک آهن در بازار
میزان و نوع مواد اولیه خاک آهن اولین عامل تعیین کننده قیمت این ماده است. از دیگر عوامل تاثیرگذار بر قیمت براده آهن می توان به وضعیت اقتصادی جامعه اشاره کرد. با تغییر شرایط اقتصادی، همه چیز ناگهان تغییر می کند؛ از عرضه و تقاضا گرفته تا سودجویی های فروشندگان، گران فروشی و … وقایع سیاسی از دیگر عوامل موثر بر قیمت براده آهن است. بحران های سیاسی منطقه ای و بین المللی می توانند منجر به افزایش تقاضا برای خاک آهن از سمت صنایع نظامی شوند. در نتیجه قیمت خاک آهن هم تغییر خواهد کرد. فرق این عامل با عوامل دیگر موثر بر قیمت خاک آهن، غیر قابل پیش بینی بودن آن است. به همین دلیل کم تر مورد توجه قرار می گیرد. تغییرات نرخ ارز هم به وفور در کشور ما اتفاق می افتد و تاثیر آن روی هر چیزی مشاهده می شود. قیمت سنگ آهن نیز تاثیر مستقیمی بر قیمت براده آهن دارد. عرضه و تقاضا هم نقش کلیدی در تعیین قیمت خاک آهن دارد. به این صورت که با افزایش عرضه قیمت کاهش و با افزایش تقاضا قیمت افزایش پیدا می کند.
*** تولید کنندگان سنگ آهن
سنگ آهن به عنوان ماده اولیه خاک آهن، بیشتر توسط کشور استرالیا تولید می شود. بعد از استرالیا، چین و برزیل در رده های بعدی قرار دارند. روسیه و آمریکا هم توانایی تولید سنگ آهن را دارند. چین سنگ آهن خود را صادر نمی کند و از آن برای مصارف داخلی خود استفاده می کند؛ اما استرالیا آن را به کشورهای مختلفی صادر می کند.
*** براده آهن از کجا بخریم؟
شرکت هایی وجود دارند که به خرید و فروش براده آهن می پردازند. با کمی جستجو می توانید آن ها را پیدا کرده و معامله کنید.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
سلام جناب اقای حسینی
رایج ترین موارد استفاده از براده های آهن، همانطور که متن بهش اشاره شده استفاده به عنوان کود کشاورزی هست. اما علاوه بر اون آزمایش های الکترومغناطیس، آزمایش های شیمی، آثار هنری، متالورژی پودر، کارهای آتش سوزی (جرقه ها)، افزودنی های بتن، و انفجار شن و ماسه هم کاربرد دارند.
سلام ووقت بخیر
من در شرکتی تولید که دارای فرایند سنگزنی مواد فولادی هست مشغولم.خواست بدونم چجوری میتونم از این خاک آهن بوجود آمده در فرایند تولیدی استفاده کنم؟
ممنون میشم از مشاورتون